Momenteel is online chat offline


Indien je een vraag wil stellen, kan je hieronder je mailadres en je bericht achterlaten.

Momenteel is online chat offline
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Een overzicht van de audiovisuele markt

Een overzicht van de audiovisuele markt

Gepubliceerd: 07-05-2020 - Categorieën: Nieuws

Door Jurgen Slegers, product manager Audiovisuele Media

De lockdown wordt stilaan ietsje minder streng en dat merken we ook aan het film- en serie-aanbod voor de volgende maanden. Er verschijnen een aantal topfilms: onder andere 1917 van Sam Mendes en Muidhond van Patricia Toye. Verder werden de DVD-releases van Bad boys for life, Dolittle, Bastaard, Jojo Rabbit en Little women aangekondigd.

Wat we na de zomer mogen verwachten aan titels is nog niet helemaal duidelijk.

Wat met de bioscoop?

Vanwege het coronavirus zijn een heel aantal filmreleases uitgesteld: we denken bijvoorbeeld aan de nieuwste Bond film No Time To Die die wereldwijd verschoven werd naar november. Het is ook nog helemaal niet duidelijk wanneer bioscopen opnieuw hun deuren mogen openen. De DVD-releases gaan daar ongetwijfeld de gevolgen van dragen al kunnen we nu nog niet voorspellen hoe zich dat gaat manifesteren.

TV-platformen

Tijdens de lockdown waren en zijn platformen als Netflix, Telenet Play  en Amazon Prime de uitgelezen manier om een groot publiek te bereiken voor film- en serieproducenten. Deze platformen worden zelf ook meer en meer belangrijke film- en seriemakers. Het aantal titels dat zij internationaal op de markt brengen wordt steeds aanzienlijker en ook belangrijker. Ik denk maar aan een aantal Oscar- en Golden Globes nominaties voor bijvoorbeeld: Roma, The Irishman, The Two Popes en Marriage Story. 

Deze week ging de eerste Belgische Netflix serie Into The Night in première.

Filmlabels

Major filmlabels als Warner, Fox en Disney zijn bijgevolg ook begonnen met de Internationale opstart van eigen streamingdiensten. Voorlopig zijn ze nog niet beschikbaar voor België. Disney+ zou in september van start gaan. Disney heeft vorig jaar Fox overgenomen en beide zijn gestart met het weghalen van content bij Netflix. Ook Warner is bezig met het weghalen van eigen series op de andere streamingdiensten. Naast deze nieuwe platformen kan de kijker ook terecht bij diensten als Apple TV en misschien binnenkort Hulu. In de Verenigde Staten is deze laatste een zeer grote speler die onder andere The Handmaid’s Tale (helaas voorlopig enkel als import DVD te verkrijgen) tot één van hun best bekeken producten mag rekenen. We merken op dat het streaming landschap zo enorm verspreid is en dat niet iedereen altijd toegang zal hebben tot al deze diensten.  Aan de andere kant worden er op deze manier veel kwaliteitsvolle films en series op ons losgelaten. Een aantal van deze titels zullen ook op DVD/Blu-Ray verschijnen, zoals deze maand de topserie ‘The Boys’ van Amazon Prime.

Hier kan de bibliotheek nog een toegevoegde waarde bieden door deze titels te verzamelen en in hun aanbod op te nemen  voor een publiek dat niet op elke dienst geabonneerd zal zijn.

Onafhankelijke labels als Cineart, JEF, Homescreen, The Searchers, Paradiso Film, Contact Film, Imagine Film en Dalton Distribution brengen daarnaast nog elke maand een mooi aanbod op de markt. Deze films vinden ook meer en meer hun weg naar een groter publiek en zijn niet altijd te bekijken via streaming. Ze kunnen dus zeker ook een nuttige aanvulling zijn voor een bilbiotheekcollectie.

De audiovisuele markt was voor de pandemie al volop in verandering en de trends lijken in een stroomversnelling te zijn geraakt. We houden je natuurlijk snel op de hoogte van alles wat gebeurt in het film- en serielandschap.

Deel de inhoud