Momenteel is online chat offline


Indien je een vraag wil stellen, kan je hieronder je mailadres en je bericht achterlaten.

Momenteel is online chat offline
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het boekenoverzicht van 2021

Het boekenoverzicht van 2021

Gepubliceerd: 17-02-2021 - Categorieën: Nieuws

Het vreemde jaar 2020 mag dan wel achter ons liggen, maar het coronavirus en zijn invloed op de boekenmarkt blijft ook nog in 2021 sterk aanwezig.

UITGESTELD TOT 2022

Corona lijkt ondanks de vele inspanningen van schrijvers en uitgevers toch een invloed gehad te hebben op het aanbod. Dit gaat gepaard met verschuivingen van publicatiedata. Enkele boeken verschuiven naar volgend jaar zoals Fodmap-arm koken van Sandra Bekkari en Een Ierse Roos van Nora Roberts. De oorzaak voor deze vaak last-minute verschuivingen is ook het gevolg van de strengere lockdown in Nederland met de sluiting van alle boekhandels. Sinds kort is een afhaalsysteem bij de boekhandels gelukkig wel opnieuw mogelijk.

VASTE WAARDEN

Toch is er een mooie voorjaarsaanbieding en blijven vaste waarden in de schrijverswereld een zekerheid. Er is nieuw werk van Stephen King (Later in maart), Kazuo Ishiguro (Klara en de Zon in maart) en Herman Brusselmans (Maanlicht van een andere planeet, al verschenen). Bovendien staat ook het laatste deel in de waanzinnig populaire zeven zussen reeks, De Zevende Zus van Lucinda Riley voorlopig op de planning voor begin mei, met zelfs een Nederlandse release voor de internationale publicatie.

TRENDS

Er is ook sprake van enkele nieuwe trends in de huidige boekenwereld met als voornaamste het ‘Netflix en Lees-fenomeen’ dankzij populaire Netflixreeksen zoals Bridgerton, Lupin, The Witcher, The Queen’s Gambit en Virgin River. Vaak gaat het om boeken die al eerder verschenen zijn en nu dankzij Netflix een tweede leven beginnen en het grote publiek aanzetten om het boek te lezen na hun filmavond of na het bingen van deze series. Onze selectie vind je hier.

Door het succes van non-fictie boeken zoals het eerste deel van Obama’s trilogie, Een Beloofd Land blijkt het belang van de actualiteit (Amerikaanse verkiezingen en Black Lives Matter) en de liefde voor een waargebeurd en inspirerend verhaal nog eens bewezen te worden. In 2021 volgen bijvoorbeeld nog twee inspirerende non-fictie boeken over de eerste gekleurde vrouwelijke vicepresident, Kamala Harris en verschijnt ook een klimaatboek van Bill Gates.

Omwille van Covid-19 en het vele thuiszitten werden boeken met corona als thema in zowel fictie als non-fictie al een trend en werden kleur-en creatieve boeken ook erg populair. Dit is nog steeds het geval, maar het gaat nu steeds vaker over de praktische kant en het bezighouden van zowel lichaam als geest. Er staan dan ook veel publicaties of heruitgaves van boeken over thuiswerken en boeken met thema’s zoals mindfulness, beweging en tuinboeken op de planning. Je vindt deze nu al bij onze thema's op de boekensite.

Digitalisering is niet enkel door het vele thuiswerken als onderwerp voor informatieve titels sterk aanwezig in de boekenwereld. Ook prijsuitreikingen en de promotie van boeken gaan nu steenvast digitaal door. Voor grote literaire evenementen is dat echter niet altijd mogelijk. Zo werd het grootste boekenfeest van Nederland, De Boekenweek 2021 met als onderwerp Tweestrijd uitgesteld naar de zomer. Door de huidige toestand in Nederland en de gevolgen hiervoor op de boekhandels vindt de Boekenweek voor het eerst in 75 jaar niet in maart door, maar komt er wel een Voorwoord en aandacht voor het boek op de geplande data in maart.

Wij nemen deze huidige trends natuurlijk mee in ons collectiemanagement en hebben naast onze vaste en duurzame thematafels per maand ook deze actuele onderwerpen als nieuwe themaselecties in ons aanbod opgenomen, zodat u altijd mee bent met wat er speelt in de boekenwereld.

Veel leesplezier dit voorjaar,

Sofie - boekenspecialiste MedioEurope

Maak je graag kennis met de rest van het Medio-team? Klik hier.

Deel de inhoud