Momenteel is online chat offline


Indien je een vraag wil stellen, kan je hieronder je mailadres en je bericht achterlaten.

Momenteel is online chat offline
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Trends in de boekenwereld

Trends in de boekenwereld

Gepubliceerd: 19-03-2020 - Categorieën: Nieuws

Door onze category manager Jurgen Slegers

In de laatste nieuwsbrief van de VVB (Vereniging Vlaamse Boekverkopers) wordt onze outlook voor 2020 bevestigd (zie onze techspec van de boekenpiramide): nl. 2% van het boekenaanbod staat in voor 50 % van de totale verkoop waardoor er sprake is van ‘bestsellerisering’.

Uit de KVB Boekwerk Marktmonitor blijkt dat in Nederland 2% van alle verschenen titels samen goed zijn voor de helft van de jaaromzet. In 2019 groeide deze tendens nog en ook voor 2020 mogen we dat verwachten. Toch verscheen het voorbije jaar 1% meer unieke titels dan in 2018, wat betekent dat het aanbod wel iets diverser werd.

In Vlaanderen zijn 11,5% van de verkochte titels 'Top 100' titels'.

Boekenwinkels en andere fysieke en online verkooppunten bieden samen een groot assortiment aan papieren boeken: 139 duizend Nederlandstalige unieke ISBN’s in 2019. Toch is maar een klein deel verantwoordelijk voor de helft van de omzet, namelijk bijna 2% van de ISBN’s. Het gaat om 2.500 verschillende bestverkopende titels. In onze boekenpiramide komt dat ongeveer overeen met de AAA tot A ratings.  Binnen de genres bestaan wel verschillen: bij kinderboeken zijn relatief veel bestverkopende titels nodig (3,9% van alle ISBN’s) om de helft van de omzet te behalen; bij fictie zijn daarvoor relatief weinig titels nodig (0,7%). Daarnaast zijn er bij fictie door de jaren heen steeds minder titels nodig om 50% van de omzet te kunnen behalen. Het lijkt er dus op dat er bij fictieboeken steeds meer sprake is van een bestsellermarkt.*

In onze outlook voor 2020 kon je al lezen dat in de bestsellerlijsten van 2019 er iets meer toptitels waren dan in 2018. We merkten op dat er meer eversellers dan bestsellers zijn, d.w.z. dat een klein aantal titels de hoogste posities in de lijsten aanvoert gedurende een lange tijd. Ook is de invloed van de media op deze bestsellerlijsten erg groot. We denken maar aan de invloed die De Wereld Draait Door in Nederland heeft op de boekenverkoop, maar ook voor België zien we dat fenomeen terugkeren.

 

*bron: KVB Boekwerk

Deel de inhoud