Welkom bij de MedioEurope-webinars. Je bent meteen mee met alle trends in het bibliotheeklandschap en collectievorming. 

Medioeurope webinar 14/9

Outlook op de boekenmarkt 2021 – 22: De digitale impact op het boek

Hoe ziet het boekenlandschap van de toekomst er uit? Had je al gehoord van belangrijke trends als #BookTok of #Bookstagram? Hoe versterken YouTube en podcasts de boekenmarkt?

De boekentrends van de toekomst, nu al voor je samengevat.

Bekijk hier het Webinar van 1/6/2021

'1 op de 7 Vlamingen is beperkt geletterd. 1 op de 10 jongeren vindt moeilijk een plaats in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. De leesvaardigheid bij Vlaamse jongeren is sterk gedaald.'

De bibliotheek heeft een cruciale rol in het bestrijden van ongeletterdheid. Taalpunt, anderstalige boeken en NT2-titels worden steeds belangrijker in de collectie. Hoe kunnen we het tij keren?

Het 2e MedioEurope-webinar draait volledig rond taalpunt, collecties voor nieuwkomers, anderstaligen en laaggeletterde volwassenen.

  • Liesbet Laureyssens (Coördinator Taalpunten Antwerpen) vertelt over de opstart van Taalpunt Nederlands in Vlaanderen. In 2009 richtten de Antwerpse bibliotheken een eerste Taalpunt Nederlands op in de bibliotheek van Borgerhout. Een goede 10 jaar later zijn er al meer dan 130 Taalpunten Nederlands in bibliotheken van alle Vlaamse provincies. 
  • Chris Sterkens (Uitgeverij Nik-nak) heeft het over het belang van taalverwerving en aandacht voor meertaligheid. De tweetalige boekjes van Nik-nak combineren tientallen andere talen met het Nederlands. Wat is het voordeel van deze boekjes en hoe werken ze? Welke rol speelt moedertaal in leesplezier? Staan boeken in de moedertaal de verwerving van het Nederlands in de weg? En hoe organiseer je voorleesmomenten met taaldiverse groepen? 
  • Sofie Pans (MedioEurope) toont het aanbod van MedioEurope in Makkelijk lezen & NT2 voor bibliotheken.

Kijk je graag eens in ons aanbod Taalpunt? Ga naar de boekensite > Taal & wetenschap . We zetten samen met jou het Taalpunt in je bibliotheek op. Snel & simpel. Apart besteld, apart geleverd, apart gefactureerd.

Bekijk hier het Webinar van 30/3/2021

Programma

  • Intro door Jo Vansteenvoort
  • 3:05: Trends in collectievorming boeken 2021 door Sofie Pans, boekenspecialiste MedioEurope
  • 25:25: Hoe kan Pluizer helpen in jouw collectievorming jeugd? door Dirk Bocken, Pluizer
  • 42:40: Trends in films en series door Jurgen Slegers, AVM-specialist MedioEurope.

Ideeën voor onderwerpen? Suggesties voor interessante sprekers? Heb je zelf iets te vertellen aan de bibliotheekwereld? Laat het ons weten via klanten@medio.be.