Duurzaam ondernemen is een mindset. Het is een verantwoordelijkheid die je als bedrijf samen met je medewerkers aangaat om de wereld van vandaag en morgen een beetje te verbeteren. De Verenigde Naties hebben in 2015 enkele pijlers opgesteld. Wij volgen deze in samenwerking met de ondernemersorganisatie VOKA op en proberen zo onze maatschappelijke steen bij te dragen.

Hoe we dit doen, leggen we op deze pagina met veel plezier uit.

VCDO

VCDO staat voor Voka Charter Duurzaam Ondernemen. MedioEurope besloot in 2019 zijn duurzaamheidsbeleid te formaliseren en onderschreef het charter van de United Nations voor het bekomen van het label Sustainable Pioneer Company in samenwerking met UNITAR en VOKA. Sindsdien verbinden wij ons elk jaar opnieuw aan de bijbehorende voorwaarden in de charter: 

 •        Duurzaam ondernemen op een proactieve manier te integreren in het bedrijfsbeleid.
 •        Doelstellingen en concrete acties te formuleren passend binnen de SDG’s van de Verenigde Naties.
 •        Te rapporteren over de geboekte resultaten aan de evaluatiecommissie.
 •        Continu te werken aan de conformiteit met de sociale, welzijns- en milieuwetgeving.

               De Verenigde Naties legde in 2015 nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen vast onder de 5 P-pijlers; People, Planet, Partnerships, Peace en Prosperity. Deze werden vertaald in 17 doelen, de Sustainable Development Goals of te wel SDG’s. 


SDP duurzame verwerking

Mag het ietsje minder? Wij denken van wel. In Vlaanderen en Nederland zijn er bibliotheken die op deze duurzame manier werken sinds jaren. En hier in alle tevredenheid mee doorgaan. 

Wat doet onze SDP verwerking precies? Wij kleven enkel een stukje plastic folie over het genre-etiket, dus enkel daar waar het nodig is. Hiermee bespaar je meer dan 98% aan plastic per boek. Omdat de prijs van plastic nog steeds stijgende is, biedt de SDP verwerking niet alleen een voordeel op gebied van duurzaamheid, maar het is ook voordeliger voor je budget! 

De reacties van bibliotheken zijn super positief en ondersteunen deze inspanningen ten volle. Vraag zeker enkele referenties in jouw buurt aan onze klantendienst.

Productie

Onze kastklare verwerkingen doen we in een sociale tewerkstelling bij ons in Vlaanderen. Hiermee biedt MedioEurope werk voor gemiddeld 25 werknemers met een afstand tot de afstandsmarkt.

We bekijken onze productieprocessen op regelmatige basis om het restafval te beperken tot een minimum.

Collectievorming

We maken speciale selecties met actueel aanbod op voor Taalpunt en NT2.
Daarnaast hebben we een aantal themaselecties zoals; NieuwjaarsvoornemensVlaamse week tegen pesten en Mei plasticvrij waarin we titels voorstellen die voldoen aan de 17 duurzaamheidsdoelen (SDG's).

De actuele catalogi van de uitgevers stellen wij beschikbaar op onze website en verdelen wij niet meer op papier.

E-boekenshop

Om aan de vraag van onze klanten te voldoen om hun lezers papiervrij leesvoer aan te bieden, hebben we een e-boeken shop binnen onze collectie aangemaakt. Het volledige Nederlandstalige aanbod is een muisklik verwijderd. Klik hier voor het aanbod. Door het gebruik van e-boeken besparen we op papier en daarmee ook onze bossen.

Intern bedrijfsregelement

Een duurzame aanpak binnen een bedrijf werkt alleen als alle werknemers bereid zijn om zich aan te passen omwille van een beter milieu. Ons team stemde hier unaniem mee in. 

 •        Wij werken in een elektriciteits-energieneutraal kantoorgebouw. Ons dak heeft een groot aantal zonnepanelen en isolatie.
 •        Wij beperken ons verpakkingsmateriaal tot een minimum. Waar voorradig gebruiken we milieuvriendelijke materialen. 
 •        Wij verdelen weinig informatie op papier voor marketingdoeleinden.
 •        Het grotendeel van ons team komt met de fiets of met de trein naar kantoor.
 •        Dikke truien dagen. Elke vrijdag draaien wij de verwarming uit. 
 •        Om onnodige stookkosten te vermijden gebruiken wij enkel onze kleine vergaderzalen tijdens de herfst en wintermaanden.
 •        Zelfs de eekhoorntjes uit de buurt voorzien we met ons eigen geteelde appels en walnoten.

Bewust transport

Om te voldoen aan de duurzaamheidseisen van onze klanten en in overeenstemming met de duurzaamheidsvisie van MedioEurope, werken we samen met de grootste bezorgdiensten GLS en BPost voor onze leveringen. We zijn ervan overtuigd dat nóg een extra bestelwagen speciaal voor jou in jouw gemeente, niet te verantwoorden is vanwege de negatieve impact op de leefbaarheid en de ecologische voetafdruk. Lees hier meer over hoe wij streven naar bewust en betrouwbare leveringen.

Hoe het begon...

Duurzaamheid is een term die al langer bekend is. In 2017 ontvingen wij voor het eerst in een aanbesteding de vraag hoe wij onze verantwoordelijkheid nemen ten opzichte van een duurzame planeet. Toen we de aanbestedende overheid vroegen wat zij specifiëren als een duurzame aanpak, bleef het even stil. Verder dan het aanleveren van het inschrijvingsbewijs van onze auto’s kwam het toen niet. Wij namen daar geen genoegen mee en zijn ons gaan verdiepen in een duurzaam beleid. 

Hoe kunnen wij als leverancier van boeken en audiovisueel materiaal hierin een bijdrage bieden. We hebben de wil om ons hiervoor te engageren, maar hoe verder?

Dankzij het VCDO van VOKA wisten we hoe we een concreet traject konden nalopen. Hun charter is een van de weinige dat de term ‘duurzaamheid’ een brede invulling geeft.